Wat is de ECU van een auto?
De betekenis van ECU is Electronic Control Unit. Dit onderdeel van je auto is het brein van de aansturing. Een belangrijk onderdeel van de taken van de Electronic Control Unit is de motormanagement om onder andere de ontsteking te regelen en de injectie van brandstof op het juiste moment toe te passen.
Zonder ECU kan je motor niet functioneren, het is dus een belangrijk onderdeel van je auto. De ECU wordt namelijk gebruikt voor de klimaatregeling in de auto, maar ook voor het opblazen van de airbags en het activeren van de gordelspanners. Een goed werkend systeem is dus ontzettend belangrijk voor de regeling van de auto, maar ook voor je eigen veiligheid. Wij kunnen de ECU controleren, vervangen en repareren.
Wat doet een ECU (Electronic Control Unit)?
Een ECU, ook wel een Electronic Control Unit, werkt door in contact te staan met diverse onderdelen van je auto. Vroeger was het aansturen van de motor, motormanagement genoemd, het voornaamste. Tegenwoordig doet een ECU nog veel meer: van deurvergrendeling, tot het openen van het panoramadak en het ABS.
Ook het motormanagement is verbeterd: denk hierbij aan een BDP sensor, maar ook een gasklepstand, gaspedaalstand en motor temperatuur sensor. Het ECU vertaalt alle informatie die het ontvangt naar aansturing aan verschillende actuatoren.
Wat een ECU nog meer doet, is bijvoorbeeld de gegevens vertalen naar systemen in de auto zoals de injectoren, brandstofpomp en de EGR klep. Bij al deze processen ontvangt het data uit verschillende bronnen zoals de Nox sensor, klopsensor, maar ook de EGR klep sensor. Bij ECU Stuurapparaten snappen wij dat het hebben van een goed werkende auto ontzettend belangrijk is. Wij helpen je dan ook graag als je nog eventuele vragen hebt over wat een ECU doet of hoe het werkt.
De voordelen van een ECU
Het hebben van een moderne ECU in de auto heeft verschillende voordelen. Ten eerste kunnen er veel verschillende systemen worden aangestuurd door de ECU. Dit zorgt ervoor dat de verschillende systemen in een auto als het ware kunnen overleggen met elkaar. Zo kan de auto zelf belangrijke dingen regelen, zoals het injecteren van brandstof in de motor.
Via chiptuning vallen de prestaties van de ECU zelfs te verbeteren. Je maakt hiermee aanpassingen aan het besturingssysteem zodat het een efficiëntere verbranding maakt in de motor. Tegenwoordig zijn ECU’s universeel gemaakt door de OBD II poort. Hiermee kan een monteur bij ieder automerk de foutcodes lezen in het systeem. Dit maakt het werk voor hem een stuk makkelijker.
Van welke sensoren maakt de ECU gebruik?
De ECU in uw auto haalt vanuit allerlei bronnen data. Aan de hand van diverse sensoren in de auto stuurt het uw voertuig tot in de puntjes aan. Al alleen al bij verbranding (een van de hoofdtaken van de ECU) maakt het gebruik van de volgende sensoren:
- BDP sensor
- Klopsensor/pingelsensor
- Vacuümdruk inlaatspruitstuk
- Lambdasensor
- Sensor van de gasklep
- Sensor van het gaspedaal
- Inlaatluchttemperatuur sensor
- Motortemperatuur sensor
De ECU verzamelt niet alleen gegevens vanuit al deze bronnen. Het doet er ook nog eens wat mee. Aangezien het de verantwoordelijkheid heeft over de aansturing drijft het ook bepaalde actuatoren zoals:
- Injectoren
- Brandstofpomp(en)
- Ontsteking
- EGR klep
- Turbodruk
Wat doe je als de ECU van de auto kapot is?
Wanneer de ECU van je auto kapot is, kun je dit aan verschillende dingen merken. Zo gaat het motorstoringslampje branden, maar ook kan de auto in noodloop gaan, gaan schokken of kan de auto niet meer op alle cilinders lopen. Om zeker te weten dat het ligt aan je ECU is het belangrijk langs te gaan bij een professional. Bij ECU Stuurapparaten helpen we je graag met het nakijken van je ECU en de problemen op te lossen.
Wanneer de ECU van je auto kapot is, moet deze vervangen worden. Voor het vervangen van de ECU wil je de kosten natuurlijk inzichtelijk hebben. Deze kosten verschillen ontzettend per auto en liggen dus tussen de €600 en €1600. Om erachter te komen wat de kosten zijn om de ECU van jouw auto te vervangen, kun je het beste contact met ons opnemen.
Contact formulier
Openingstijden
Ma: 9.00 -18.00
Di: 9.00 -18.00
Wo: 9.00 -18.00
Do: 9.00 -18.00
Vrij: 9.00 -18.00
Zat: Gesloten
Zon: Gesloten